Fasete

Šta Su Fasete i Kada Ih Možemo Koristiti?

Svi smo svesni činjenice da zdravi, blistavi i beli zubi utiču na naše samopouzdanje. Oni predstavljaju ključni detalj našeg osmeha i nešto što bi trebalo da nam donese radost i samopoštovanje. Zahvaljujući zubnim vinirima odnosno fasetama i napretku u estetskoj stomatologiji i Vi možete dobiti ’holivudski osmeh’ već danas!

Šta su viniri za zube?

Zubni viniri odnosno zubne fasete predstavljaju protetsku nadoknadu koja Vam može pomoći da Vaš osmeh izgleda baš onako kako ste oduvek želeli. Fasete su popularno estetsko rešenje kod pacijenata sa razmakom između zuba, ispucalim, prebojenim ili oštećenim zubima. Ako su Vam zubi neravni i iskrzani viniri mogu biti idealno rešenje za Vas.

Zubni viniri ili zubne fasete zapravo izgledaju kao ljuspice. Mogu biti izrađene od kompozitnog materijala ili keramike. Postavljaju se na prednju površinu Vaših zuba i izrađuju se u različitim debljinama (od 0,3 – 1 mm). Mogu da isprave estetske nedostatke poput:

pukotina

– prebojenosti zuba (Ako je boja zuba jedini estetski nedostatak dobra opcija može da bude izbeljivanje zuba koje u našoj ordinaciji možete bezbedno uraditi nekom od savremenih metoda koje pružamo). Ukoliko su zubi otporni na beljenje, savetuje se ugradnja vinira

gubitak zubne gleđi (uglavnom se javlja prilikom povreda zuba, ali i starenjem – gleđ vremenom postaje sve tanja. Fasetama koje su dobro urađene možemo da vratimo mladalački izgled i da pritom zaštitimo zube od daljeg oštećenja)

izbočine i nepravilni oblici zuba (kupasti zubi, uvučeni zubi)

razmak između zuba

zubi neravnomerne dužine

Za razliku od zubnih krunica, fasete zahtevaju manju obradu zuba. Količina zubnog tkiva koju uklanjamo u sklopu priprema zuba za postavljanje faseta je najmanja moguća a da pritom stvorimo dobre uslove za Vaš najbolji osmeh. 

Svaki korak prilikom izrade faseta je unapred pažljivo planiran. U ordinaciji Dental Hero izrađujemo i non-prep fasete – kod kojih nema ni minimalnog uklanjanja zuba, kako im ime kaže – bez preparacije zuba. Izrada non prep faseta je složena, i one se rade samo u jasno određenim slučajevima. 

 

Sve potrebne informacije o tome da li ste kandidat za izradu non prep ili faseta kod kojih postoji minimalna preparacija ćete dobiti od našeg dr Srđana Konatara, koji je specijalista stomatološke protetike. Svoje znanje o planiranju i izradi vinira koje je usavršavao na specijalističkim studijama (koje traju 3 godine) i kursevima kod vodećih stručnjaka iz ove oblasti širom Evrope staviće Vama na raspolaganje kako biste dobili osmeh kakav zaslužujete.

Da li fasete štete zubima i kako da ih održavam?

Fasete ne mogu naškoditi Vašim zubima – upravo je ideja kod izrade vinira da popravimo i unapredimo zdravlje i izgled Vaših zuba. Viniri ne zahtevaju specijalnu oralnu higijenu.

 Dovoljno je da praktikujete uobičajenu rutinu pranja zuba, koristite soft četkicu za pranje zuba i oralni irigator. Ako ste radili kompozitne fasete znajte da su one sklonije menjanju boje, te morate biti spremni na činjenicu da obojeni napici poput kafe (kada se pije u velikim količinama) i koka kole, zatim pušenje (pogotovo duvana koji se mota) i neke druge loše navike mogu vremenom promeniti boju kompozitne fasete. 

Zbog toga kompozitne fasete zahtevaju održavanje – u većini slučajeva neophodno je jednom godišnje profesionalno ispolirati kompozitne fasete u ordinaciji kako bi se uklonile naslage, osvežila boja i produžila njihova trajnost.

U slučajevima kada viniri nisu pravilno postavljeni, može doći do pucanja, odlepljivanja faseta i nastanka karijesa na zubu ispod fasete. Upravo iz tog razloga će se naš dr Srđan lično pobrinuti da kompletna procedura protekne bez ijedne greške. 

Mi smo ponosni na trud koji ulažemo u svaki osmeh i stojimo iza svog rada.

Da li je postavljanje zubnih vinira bolno?

Postavljanje faseta je apsolutno bezbedna i bezbolna procedura. U nekim slučajevima nije potrebna ni lokalna anestezija. Ukoliko je potrebno minimalno brušenje zuba, ceo postupak pripreme zuba i uzimanja otiska se ipak radi u lokalnoj anesteziji, jer je nama Vaš komfor izuzetno važan.

Koliki je životni vek vinira za zube?

Životni vek zubnih vinira zavisi od materijala od kog su izrađeni i od Vaše oralne higijene. Kompozitne fasete se čak i uz pravilno održavanje i profesionalno poliranje moraju zameniti posle par godina. Keramičke fasete kada su pravilno urađene i pravilno cementirane mogu trajati 10, 15, pa i više od 20 godina.

Kakav je proces izrade faseta?

Proces izrade zavisi od vrste faseta koje se izrađuju. Jedan način je da se kompozitne fasete ne izrađuju u laboratoriji već se direktno nanose na zube u nekoliko slojeva. Nakon toga, vršimo posvetljivanje nanetog materijala, obrađujemo i poliramo zub. To znači da je cela procedura gotova u samo jednoj poseti, nakon čega izlazite iz naše ordinacije sa novim osmehom. Ovaj način izrade moguć je u jednostavnijim slučajevima i kada se rade fasete na manjem broju zuba.

U složenijim situacijama i kada je potrebno uraditi kompozitne fasete na više zuba, u prvoj poseti ćemo sakupiti sve informacije koje su nam potrebne da unapred detaljno isplaniramo oblik i veličinu budućih zuba, koji će biti prilagođeni Vama i Vašem licu. Na osnovu plana naši saradnici iz laboratorije prave modele i vodiče. Na osnovu njih se u drugoj poseti kompozitne fasete izrađuju direktno na zubima, slično kao što je opisano u prethodnom pasusu.

Ukoliko se odlučite za keramičke fasete, postupak je malo složeniji, ali su mogućnosti veće i rezultat je trajniji. Uvek se u prvoj poseti prave fotografije, uzimaju otisci i prikupljaju sve druge informacije koje su nam potrebne za planiranje. Nakon toga se u drugoj poseti pripremaju zubi za keramičke fasete i uzimaju otisci, koji se zatim šalju u laboratoriju. U laboratoriji se izrađuju keramičke fasete i šalju se nazad u ordinaciju na probu. U toku probe radimo detaljne analize, pravimo fotografije i video snimke i tada možete da vidite kako će izgledati Vaš novi osmeh. Zatim se fasete vraćaju u laboratoriju radi eventualne korekcije i pripreme za lepljenje. U četvrtoj poseti se keramičke fasete specijalnim cementom lepe za Vaše zube.

Koja je cena zubnih vinira?

Cena zubnih vinira zavisi od indikacije pacijenta i tipa vinira koji se koristi. Viniri za zube izrađeni od kompozitnog materijala su povoljniji .

Sa druge strane, keramički viniri predstavljaju popularniji izbor jer pružaju duži životni vek i omogućavaju Vam da i Vi postanete ponosni vlasnik/ca holivudskog osmeha.

Kome se ne preporučuje stavljane vinira za zube?

Zubni viniri se ne preporučuju pacijentima koji škripe zubima ili pate od paradontopatije.

Da li dobijam garanciju na vinire za zube?

Naravno. U ordinaciji Dental Hero verujemo u naše znanje, posvećenost i trud. Zbog toga dajemo pisanu garanciju na sve protetske radove u trajanju od 5 godina, uključujući i garanciju na fasete. Kompozitne fasete se ne ubrajaju u protetske radove i na njih dodajemo garanciju od 2 godine. Garancija važi za sve pacijente koji treba da se pridržavaju nekoliko jednostavnih uputstava koja su sadržana u garanciji.

Napravite prvi korak ka zdravom i lepom osmehu.

Ako želite više informacija o fasetama, pozovite nas radi telefonskih konsultacija.

Tokom konsultacija imaćemo priliku da se međusobno upoznamo, Vama ćemo odgovoriti na pitanja i razjasniti nedoumice koje možda imate, a mi ćemo ujedno dobiti Više informacija pomoću kojih ćemo moći da procenimo da li su fasete baš usluga za Vas.

Trebate pomoć ili savet ?